FAQ items aan het laden...
Actueel2020-11-23T09:00:47+01:00

Project xCloud publieke preview: Help ons vorm te geven aan de toekomst van het streamen van games

september 25th, 2019|

Onze visie voor Project xCloud is om de gamers van de wereld in staat te stellen de spellen te spelen die ze willen, met de mensen die ze willen, waar ze maar willen. We zijn deze technologie zo aan het ontwikkelen dat gamers kunnen beslissen wanneer en hoe ze de spellen spelen. Klanten over de hele wereld houden van de meeslepende content van Xbox in hun huis en we willen die ervaring naar al uw mobiele apparaten brengen.

Sinds de aankondiging van Project xCloud iets minder dan een jaar geleden, zijn we op een reis geweest om de technologie voor gamers te creëren, te ontwikkelen en voor te bereiden. Een grote stap voor ons was de openstelling van het programma voor Microsoft-medewerkers – sindsdien heb ik met veel plezier de spanning van mensen gezien en de verhalen gehoord over hoe ze spelen. Thuis heb ik Project xCloud gebruikt om met mijn kinderen Sea of Thieves te spelen terwijl ze op de console en de pc aan het spelen waren. Op kantoor heb ik ons team een geweldige tijd zien spelen op Halo 5: Guardians toernooien en Gears 5-campagne op niets meer dan een telefoon of tablet. We zagen hetzelfde plezier in het gamen als we de ervaring met fans op de E3 en de gamescom deelden, en we zijn nu klaar voor wat er volgt.

Vandaag nodigen we de gemeenschap uit om de volgende stap met ons te zetten en deel te nemen aan het Project xCloud (Preview), dat in oktober van dit jaar naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Korea komt.

De publieke preview is een kritieke fase in onze meerjarige ambitie om wereldwijd gamestreaming te leveren op de schaal en kwaliteit van de ervaring die de gamecommunity verdient en verwacht. Het is tijd om Project xCloud op de proef te stellen in een bredere hoedanigheid, met een reeks gamers, apparaten, netwerkomgevingen en echte use-casescenario’s, en hier komt u aan het woord. Bij Xbox hebben we er een prioriteit van gemaakt om met u allen te helpen bij het creatieproces. We willen nu dat u met ons speelt en uw feedback over Project xCloud deelt, zodat we het elke week kunnen herhalen en verbeteren. Doe met ons mee, geniet van het spelen, deel uw verhalen en feedback en maak deel uit van de reis.

 

 

Hier is wat u kunt verwachten van de publieke preview van het Project xCloud en hoe u zich kunt inschrijven om deel te nemen:

Als u in de VS en het Verenigd Koninkrijk bent, kunt u zich hier vandaag nog registreren. We zullen de komende weken beginnen met het versturen van uitnodigingen. Met het doel om snel te leren en te verbeteren, kiezen we voor een gefaseerde aanpak van onze publieke preview, te beginnen met een klein aantal deelnemers om eerste feedback te krijgen en deze vervolgens open te stellen voor meer en meer gamers. Als je niet direct een uitnodiging ontvangt, zijn er andere mogelijkheden; we zullen na verloop van tijd meer plaatsen blijven openstellen.

Xbox is gelanceerd met Halo, en zo ook de openbare preview van het Project xCloud. Het begint met Halo 5: Guardians, de gloednieuwe Gears 5, een fantastische fast-twitch fighter Killer Instinct en het online avontuur Sea of Thieves. Dit is nog maar het begin, want onze inhoudsbibliotheek zal blijven groeien naarmate de preview vordert.

Er zijn een paar vereisten om deel te nemen aan de Project xCloud-preview. Je hebt een telefoon of tablet met Android 6.0 of hoger nodig met Bluetooth 4.0; een Microsoft-account; een Bluetooth-geschikte Xbox One draadloze controller; en, hoewel niet vereist, raden we een telefoonkoppeling voor je controller aan. Project xCloud draait op Wi-Fi en mobiele netwerken in uw omgeving.

U krijgt toegang tot de inhoud via onze gloednieuwe Microsoft Game Streaming-app, die de komende weken beschikbaar is voor Android-toestellen. De app is voor iedereen beschikbaar om te downloaden, maar u kunt zich pas aanmelden nadat u een officiële uitnodiging voor de preview hebt ontvangen.

Mobiele netwerken zijn vandaag de dag een belangrijk onderdeel van de wereldwijde connectiviteit, dus we zullen ons best doen om ervoor te zorgen dat gamers een geweldige ervaring hebben en Project xCloud is geoptimaliseerd voor een zo breed mogelijk scala aan netwerkconfiguraties. Eerder deze maand kondigden we een partnerschap met SK Telecom aan om Project xCloud te leveren aan gamers in Korea. We werken ook samen met T-Mobile in de VS en Vodafone in het Verenigd Koninkrijk tijdens de preview om meer te weten te komen over de manier waarop gamers spelen op mobiele netwerken; dit zijn technische samenwerkingsverbanden die ons zullen helpen de ervaring te optimaliseren, maar gamers van alle carriers komen in aanmerking om deel te nemen aan de preview.

Dit is nog maar het begin. We zullen blijven verbeteren, innoveren, meer van u uitnodigen, meer van u uitnodigen, meer inhoud toevoegen en dat op een open en transparante manier doen met de gemeenschap. We kunnen niet wachten om uw verhalen te horen en meer te delen op X019.

Tags: Gaming, halo, microsoft, Sea of Thieves, technologie, Xbox, xCloud

Bron: Kareem Choudhry, bedrijfsvicevoorzitter – Project xCloud, Microsoft – Microsoft blog

Schadelijke Android-app meer dan 100 miljoen keer gedownload via Google Play

september 16th, 2019|

Onderzoekers van Kaspersky hebben onlangs malware ontdekt in de app CamScanner, een PDF-maker voor mobiel gebruik die gebruikmaakt van OCR (optische tekenherkenning) en meer dan 100 miljoen keer gedownload is via Google Play. Er bestaan verschillende vergelijkbare namen voor de app, zoals CamScanner — Phone PDF Creator en CamScanner-Scanner, om pdf’s te scannen.

Officiële app-stores zoals Google Play worden normaal gesproken als een veilige omgeving beschouwd voor het downloaden van software. Helaas is niets 100% veilig, en zo nu en dan lukt het verspreiders van malware om hun apps Google Play binnen te laten glippen.

Het probleem is dat zelfs een enorm bedrijf zoals Google niet alle miljoenen apps zorgvuldig kan controleren. Houd er rekening mee dat de meeste van deze apps regelmatig worden geüpdatet, dus het werk van de moderators bij Google Play is nooit klaar.

CamScanner was in eerste instantie geruime tijd een legitieme app, zonder kwaadaardige bedoelingen. De app maakte gebruik van advertenties voor inkomsten en er waren zelfs in-app aankopen mogelijk. Maar op een bepaald moment veranderde dit, en recente versies van de app werden verspreid met een app-bibliotheek die een schadelijke module bevatte.

Kaspersky-producten detecteren deze module als Trojan-Dropper.AndroidOS.Necro.n, wat we hebben gezien in sommige apps die vooraf geïnstalleerd waren op Chinese smartphones. Zoals al blijkt uit de naam, is deze module een Trojan Dropper. Dit betekent dat de module wordt uitgepakt en een andere schadelijke module runt van een versleuteld bestand dat in de bestanden van de app zit. Deze ‘losgelaten’ malware is op zijn beurt een Trojan Downloader die meer schadelijke modules downloadt, afhankelijk van wat de makers ervan op dat moment van plan zijn.

Een app met deze schadelijke code kan bijvoorbeeld opdringerige advertenties tonen en gebruikers aanmelden voor betaalde abonnementen.

Sommige gebruikers van de CamScanner-app hebben al verdacht gedrag opgemerkt en beoordelingen achtergelaten op de Google Play-pagina met daarin waarschuwingen om de app te vermijden.

Onderzoekers van Kaspersky onderzochten een recente versie van de app en vonden zo de schadelijke module. We meldden onze bevindingen aan Google, en de app werd al snel van Google Play verwijderd.

Het lijkt erop dat de ontwikkelaars van de app de schadelijke code hebben verwijderd in de laatste update van CamScanner. Houd er echter rekening mee dat de versies van de app voor verschillende apparaten verschillen, en sommige kunnen nog altijd de schadelijke code bevatten.

Wat we hiervan kunnen leren, is dat elke app, zelfs als die is gedownload via een officiële winkel met een goede reputatie en miljoenen positieve beoordelingen en een grote, trouwe user base heeft, zo in een nacht tijd in malware kan veranderen. Elke app is slechts één update verwijderd van een enorme verandering. Om dit soort problemen te voorkomen, is het belangrijk om een betrouwbaar antivirusprogramma voor Android-apps te gebruiken en uw smartphone regelmatig te scannen. (De betaalde versie van Kaspersky Internet Security for Android scant automatisch.)

Bron: Blog Kaspersky

Top 10 epic Facebook fails

augustus 19th, 2019|

In mei vierde Mark Zuckerberg zijn 35e verjaardag. Gefeliciteerd! Zuckerberg heeft deze mijlpaal echter niet rustig gehaald. In plaats daarvan wordt hij geconfronteerd met een federaal onderzoek naar manieren om hem persoonlijk verantwoordelijk te houden voor het verkeerd beheer van de persoonlijke gegevens van gebruikers, terwijl Facebook-gerelateerde schandalen de krantenkoppen blijven halen. In dit bericht hebben we de 10 meest prominente mislukkingen van Facebook gecompileerd, waarbij misbruik van gegevens een rol speelt.

1. Cambridge Analytica: hoe het allemaal begon

Het begon allemaal met het Cambridge Analytica-schandaal. Begin 2018 leerden we voor het eerst met 100% zekerheid dat de gegevens en meningen die we via Facebook delen, zonder onze toestemming door een derde partij kunnen worden gebruikt. Cambridge Analytica’s oogst van de gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers en het gebruik van die gegevens voor politieke reclame heeft de wereld geschokt, maar het was nog maar het begin. Om deze gebeurtenissen te bekijken, kunt u deze post lezen.

2. Facebook-punten gestolen

Een half jaar later, een ander schandaal haalde Facebook in: Gijzelaars konden verschillende kwetsbaarheden in Facebook uitbuiten en de toegangsmunten (die in feite een equivalent zijn van digitale sleutels waarmee mensen ingelogd blijven) van miljoenen Facebook-gebruikers stelen.

In totaal zijn bij 30 miljoen gebruikers de toegangspunten van 30 miljoen gebruikers gestolen. Voor 15 miljoen hebben malefactoren hun naam en contactgegevens opgevraagd. In 14 miljoen gevallen konden de aanvallers meer gedetailleerde informatie en de Facebook-activiteiten van de gebruikers zien. Van de overige 1 miljoen hebben de kapers geen toegang tot informatie gekregen. Facebook-gebruikers hoorden toen dat Facebook niet onneembaar is en dat hun accounts massaal gestolen konden worden zonder dat ze iets verkeerds deden.

3. Facebook- en Instagram-wachtwoorden worden blootgelegd

Als 30 miljoen niet genoeg was, kwam er nog een incident voor met honderden miljoenen Facebook- en Instagram-gebruikers. Begin 2019 maakte Facebook ons ervan bewust dat de interne processen met betrekking tot de beveiliging van gebruikersgegevens verre van perfect zijn. Het bedrijf gaf toe dat het een deel van de wachtwoorden voor Facebook- en Instagram-accounts in platte tekst opslaat. Ze drongen erop aan dat deze wachtwoorden alleen zichtbaar waren voor werknemers en dat niemand misbruik maakte van hun toegangsrechten.

Op dit moment is het exacte aantal betrokken gebruikers nog niet bekend. Ten eerste merkte het bedrijf op dat het probleem honderden miljoenen Facebook Lite gebruikers, tientallen miljoenen gewone Facebook gebruikers en tienduizenden Instagram gebruikers bij het probleem betrokken waren. Een maand later wijzigde het zijn commentaar om te zeggen dat het probleem (nu gepatcht) niet tienduizenden, maar miljoenen Instagram-gebruikers betrof.

4. Instagram-wachtwoorden opnieuw blootgelegd

Eigenlijk was dat niet de eerste keer dat Instagram-gebruikers erachter kwamen dat hun wachtwoorden konden lekken. Enkele maanden eerder werd ontdekt dat Instagram’s “Download Your Data” functie een beveiligingslek bevatte (nu gepatcht) dat per ongeluk een aantal Instagram wachtwoorden had kunnen blootleggen. Als iemand zijn of haar inloggegevens indiende om de functie te gebruiken, werd zijn of haar wachtwoord opgenomen in een URL in zijn of haar webbrowser en – opnieuw – in platte tekst opgeslagen op de servers van Facebook.

5. Facebook gevraagde e-mail wachtwoorden en geschrapte contacten

Facebook schrapte de e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers zonder hun toestemming. Wacht, het is eigenlijk een beetje ingewikkelder dan dat. Hier is het verhaal: Facebook vroeg een deel van de nieuwkomers om hun identiteit te verifiëren door middel van wachtwoorden voor hun e-mailaccounts. Toen het nieuws uitbrak, dachten velen dat het een aprilgrap was; geen enkele slimme internetgebruiker kon zich zelfs maar voorstellen dat een derde partij toegang zou krijgen tot hun e-mailcommunicatie. Helaas was het geen grapje. En velen vielen ervoor. Facebook stond erop dat het geen toegang had tot de inhoud van de e-mails van de gebruikers, maar schepte – onbedoeld – hun e-mailcontacten op. In totaal zijn de adresboeken van 1,5 miljoen gebruikers geoogst. Maar gezien het feit dat de contactlijsten van mensen honderden contacten kunnen hebben, kan het uiteindelijke aantal van degenen van wie de contactgegevens op deze manier zijn verkregen in de tientallen miljoenen liggen. Het bedrijf zegt dat het de gegevens gebruikt heeft om het targeten van advertenties te verbeteren, Facebook’s web van sociale connecties op te bouwen en nieuwe vrienden aan te bevelen aan gebruikers.

6. 2FA met Facebook, een tool voor adverteerders

Natuurlijk willen we allemaal onze boekhouding veilig houden, en twee-factor authenticatie lijkt een ideale manier om dat te doen. Maar ook hier doen zich mogelijke problemen voor. Het telefoonnummer dat u bijvoorbeeld opgeeft wanneer u de twee-factor authenticatie voor uw Facebook-account inschakelt, wordt automatisch gekoppeld aan uw profiel – zonder een opt-out optie. Zo kan iedereen, ongeacht of hij/zij al dan niet een account heeft, op basis van dit telefoonnummer uw gebruikersprofiel opzoeken. Bonus: Facebook kan zich ook richten op het nummer met advertenties.

7. Uw contacten zijn nooit veilig voor adverteerders

Zoals we hierboven al eerder zeiden, gaven Facebook en Instagram adverteerders toegang tot contactinformatie die gebruikers niet eens op Facebook hadden opgeslagen! Met andere woorden, adverteerders waren (en zijn waarschijnlijk nog steeds) gericht op ons en vertrouwden niet alleen op de e-mailadressen en telefoonnummers die we op onze “contact- en basisinformatie”-pagina aangeven, maar ook op andere gegevens.

Deze gegevens kunnen het telefoonnummer omvatten (indien van toepassing) dat u voor 2FA-doeleinden heeft opgegeven en de ongewenste e-mailadressen die u opgeeft voor kortingen of voor heimelijk online winkelen. Ook, als een van uw contacten ervoor kiest om hun contacten te delen (“synchroniseren”) met Facebook of hun adresboek te uploaden naar Facebook – om “vrienden te vinden” – en hun contactlijst bevat een telefoonnummer van u, zelfs als u die informatie nooit ergens op Facebook hebt ingevoerd, zullen adverteerders in staat zijn om u te bereiken met een advertentie met behulp van dat telefoonnummer.

8. Meer Facebook-gegevens gedeeld met adverteerders

Facebook tikte op de gegevens van gebruikers als hefboom voor bedrijven waarmee het samenwerkte, gelekte interne documenten lieten zien. Amazon.com, dat aanzienlijke bedragen uitgeeft aan Facebook-reclame, kan bijvoorbeeld de namen en e-mailadressen van gebruikers verkrijgen via hun vrienden (net als Sony, Microsoft en vele anderen).

Microsoft’s Bing zoekmachine mocht de namen van vrijwel al onze Facebook-vrienden zien zonder onze (of hun) toestemming. Netflix, Spotify en de Royal Bank of Canada kregen het recht om onze privéberichten te lezen, te schrijven en te verwijderen en alle deelnemers op een draadje te zien. Apple-apparaten hadden toegang tot de contactnummers en agenda-items, zelfs van mensen die hun accountinstellingen hadden gewijzigd om alle delen uit te schakelen.

De betrokken bedrijven verklaarden dat ze nooit misbruik hadden gemaakt van de gegevens waartoe ze toegang hadden, en sommigen zeiden dat ze niet eens wisten dat ze zulke “uitgebreide” rechten hadden.

9. Facebook Marketplace lekte de exacte locaties van de verkopers uit.

Een fout (nu gepatcht) in de digitale marktplaats van Facebook was het blootleggen van de exacte locaties van de verkopers (exacte lengte- en breedtegraadcoördinaten), en dus ook van hun goederen. Om de locatie te zien, was het niet eens nodig om in te loggen op Facebook, waardoor sommige onderzoekers de service “een boodschappenlijstje voor dieven” noemden. Dat was vooral zorgwekkend voor degenen die dure fietsen verkochten, omdat die een smakelijk hapje zijn voor criminelen, en Marketplace gaf die fietsen in principe weg aan hen door de locatie van de verkopers bloot te leggen.

10. Ontmaskerde Facebook-gegevens – door een derde partij

Op het open web zijn twee databases met informatie van Facebook-gebruikers gevonden, waarin de gegevens in platte tekst zijn opgeslagen, zodat absoluut iedereen ze kan openen en downloaden. Eén set gegevens kwam van een Facebook-game-applicatie genaamd “At the Pool”, die lang geleden in onbruik is geraakt. De tweede, met meer dan 540 miljoen platen, was van Cultura Colectiva, een Mexicaans mediabedrijf dat in heel Latijns-Amerika actief is. Beide blootgestelde databases opgenomen de namen en e-mailadressen van gebruikers, hun vrienden lijsten, houdt, opmerkingen en allerlei details die dienen als middel om voorkeuren en belangen te analyseren.

Hoewel de informatie niet bijzonder gevoelig was en de eigen medewerkers van Facebook niets te maken hadden met de onthulling, stelden ze (opnieuw) vragen over de manier waarop Facebook de gegevens van gebruikers deelt met derden en deden ze denken aan het Cambridge Analytica-schandaal dat het startschot was voor deze post.

Bron: Blog Kaspersky

Hoe malware automatisch ingevulde gegevens steelt van browsers

augustus 19th, 2019|

De meeste browsers zijn zo vriendelijk om uw gegevens op te slaan: accountgegevens, bankkaartgegevens voor webwinkels, factuuradres, naam en paspoortnummer voor reiswebsites, enzovoorts. Het is handig en voorkomt dat u dezelfde formulieren opnieuw moet invullen of dat u zich zorgen moet maken over vergeten wachtwoorden. Er is echter een addertje onder het gras: Al deze automatisch ingevulde gegevens kunnen door cybercriminelen worden opgehaald als uw computer wordt geïnfecteerd door een stealer – een stuk malware dat informatie steelt, ook van browsers.

Deze programma’s worden steeds populairder bij online oplichters: Alleen al in de eerste helft van dit jaar hebben de beveiligingsproducten van Kaspersky meer dan 940.000 aanvallen van stealers ontdekt. Dat is een derde stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Strikt genomen zijn stealers niet alleen geïnteresseerd in de automatische invulgegevens van browsers – ze zijn ook op zoek naar cryptografische portemonnees en spelgegevens, en ze stelen ook bestanden van het bureaublad (we hopen dat je daar geen waardevolle informatie, zoals wachtwoordlijsten, opslaat).

Browsers zijn echter een knooppunt van werk en ontspanning geworden, inclusief winkelen, bankieren en meer, en zijn vaak een bron van veel meer vertrouwelijke informatie dan andere programma’s. De meeste van deze browsers zijn niet meer dan een bron van informatie. Laten we eens kijken naar de manier waarop stealers de gegevens van hun browser in handen krijgen.

Hoe browsers uw automatisch ingevulde gegevens opslaan

Browserontwikkelaars proberen de aan hen toevertrouwde informatie te beschermen. Om dit te doen, coderen ze het, en ontcijfering is alleen mogelijk op hetzelfde apparaat en vanaf dezelfde account die het heeft opgeslagen. Dus als iemand gewoon een bestand met automatisch ingevulde gegevens steelt, kan hij het niet gebruiken – alles in het bestand is veilig versleuteld.

Maar, er is een maar. Standaard gaan browserontwikkelaars ervan uit dat uw apparaat en account goed beschermd zijn, wat betekent dat elk programma dat vanaf uw account op uw computer wordt uitgevoerd namens u handelt en daarom opgeslagen gegevens moet kunnen verzamelen en decoderen. Helaas geldt dit ook voor malware die is doorgedrongen tot het apparaat en die onder uw account wordt uitgevoerd.

De enige browser die extra bescherming voor opgeslagen gegevens tegen derden biedt, is Firefox, waarmee u een hoofdwachtwoord kunt aanmaken dat u moet invoeren wanneer u de gegevens moet decoderen en gebruiken voor autofill. Deze optie is echter standaard uitgeschakeld.

Hoe malware gegevens steelt van Chrome

Google Chrome en andere browsers op basis van de Chromium engine (zoals Opera en Yandex.Browser) slaan altijd gebruikersgegevens op dezelfde plaats op, zodat stealers deze zonder problemen kunnen vinden. In theorie worden deze gegevens in gecodeerde vorm opgeslagen. Als de malware echter al in het systeem is doorgedrongen, dan worden de acties in uw naam gedaan.

De malware vraagt de browser daarom gewoon om een beleefd verzoek aan de data-encryptietool van de browser om de informatie die op uw computer is opgeslagen te ontcijferen. Met verzoeken die standaard veilig lijken te zijn voor de gebruiker, krijgt de stealer als antwoord al uw wachtwoorden en creditcardgegevens.

Hoe malware gegevens steelt van Firefox

Firefox werkt een beetje anders. Om wachtwoorddatabases en meer te verbergen voor vreemden, maakt de browser een profiel aan met een willekeurige naam, zodat de malware niet van tevoren kan weten waar het te zoeken. De naam van het bestand met de opgeslagen gegevens verandert echter niet, dus er is niets dat de stiefmoeder ervan weerhoudt om alle profielen te doorzoeken (de mappen met de gegevens worden op één plaats opgeslagen) en het gewenste bestand te identificeren.

Daarna vraagt de malware opnieuw aan de betreffende browsermodule om de bestanden te decoderen, en dat lukt, omdat het zogenaamd voor u handelt.

Hoe malware gegevens steelt uit Internet Explorer en Edge

Native Windows browsers gebruiken speciale opslag voor uw gegevens. De exacte methode en het type opslag hangt af van de versie van de applicatie, maar de betrouwbaarheid laat veel te wensen over. Ook hier kan de malware eenvoudig uw wachtwoorden en creditcardgegevens opvragen door deze op te vragen bij de opslag, schijnbaar namens u.

Het probleem is dat het verzoek van de malware om de browsergegevens te ontcijferen van de gebruiker afkomstig lijkt te zijn, zodat de browser geen reden heeft om nee te zeggen.

Wat gebeurt er met gegevens die door de stealer zijn gestolen?

Zodra de malware de automatisch ingevulde gegevens in platte tekst heeft, worden ze teruggestuurd naar cybercriminelen. Van daaruit kan een van de twee scenario’s zich ontvouwen. De behandelaars van de malware kunnen deze zelf gebruiken of, waarschijnlijker nog, verkopen aan andere malefactoren op de zwarte markt, waar dergelijke producten altijd zeer gewaardeerd worden.

Hoe dan ook, als gebruikersnamen en wachtwoorden deel uitmaakten van de opgeslagen informatie, zullen de boeven waarschijnlijk een paar van uw accounts stelen en proberen geld uit uw vrienden te halen. Als u de gegevens van uw bankkaart in de browser opslaat, kan het verlies directer zijn; uw geld zal ofwel worden uitgegeven of naar elders worden overgeboekt.

Gestolen rekeningen kunnen ook voor vele andere doeleinden worden gebruikt, van spamming en promotie van websites of apps, tot het versturen van virussen en het witwassen van geld dat van anderen is gestolen (en als de politie betrokken raakt, kan het zijn dat ze bij u aankloppen).

Hoe bescherm je je gegevens tegen diefstal?

Zoals u kunt zien, als er malware op uw computer binnendringt, lopen de gegevens die in de browser zijn opgeslagen, en daarmee ook uw financiën en reputatie, gevaar. Om een dergelijke situatie te voorkomen:

– Vertrouw belangrijke informatie, zoals bankkaartgegevens, niet toe aan uw browser voor bewaring. Voer ze elke keer handmatig in – het duurt langer maar is veiliger. U kunt ook wachtwoorden opslaan in een wachtwoordenbeheerder.

– Als u Firefox gebruikt, kunt u in uw browser opgeslagen gegevens beschermen met een hoofdwachtwoord. Klik hiervoor op de drie balken in de rechterbovenhoek van de browser en selecteer Opties, ga naar het tabblad Privacy & Beveiliging, scroll naar beneden naar Logins en Wachtwoorden en selecteer het vakje Gebruik een hoofdwachtwoord. De browser zal u vragen om dit wachtwoord aan te maken – hoe langer en complexer het is, hoe moeilijker het voor aanvallers om het te kraken.

– Het belangrijkste: De beste manier om gegevens te beveiligen is om te voorkomen dat malware in de eerste plaats op uw computer terecht komt. Om dit te doen, installeert u een betrouwbare beveiligingsoplossing die infecties op afstand zal houden. Geen malware, geen probleem!

Bron: Blog Kaspersky

Selfie hunting: Denk twee keer na voordat u uw identiteit bevestigt.

augustus 19th, 2019|

Tijdens de registratie vragen sommige online diensten om uw identiteit te bevestigen door een selfie te uploaden die u en uw ID toont. Het is een handige manier om te bewijzen dat je jezelf bent. U hoeft niet naar een of ander verafgelegen kantoor te gaan en in de rij te gaan staan. Neem gewoon een foto, upload deze en wacht even tot uw account is goedgekeurd door een beheerder.

Helaas zijn het niet alleen legitieme websites met een goede reputatie die geïnteresseerd zijn in je selfies; ze zijn ook interessant voor oplichters. Hier is hoe de oplichterij werkt, waarom criminelen achter je foto’s met ID-kaarten aan zitten en hoe je het aas niet moet doorslikken.

Controle van uw identiteit

Een veelvoorkomend bedrijfsscenario begint tegenwoordig met een e-mail van een bank, betalingssysteem of sociaal netwerk waarin staat dat u voor “extra veiligheid” (of een andere reden) uw identiteit moet bevestigen.

De link leidt naar een pagina met een formulier waarin u wordt gevraagd uw accountgegevens, betaalkaartgegevens, adres, telefoonnummer of andere informatie in te voeren en een selfie met een duidelijk zichtbare ID-kaart of ander document te uploaden. Op dit punt, moet u stoppen en denken – is het echt een goed idee om uw selfie met ID te uploaden? Het kunnen oplichters zijn.

Oplichters die zich voordoen als een betalingssysteem en bank, en vragen om een selfie upload met document

Waarom fraudeurs selfies willen met een ID-kaart

Zoals we al zeiden, hebben sommige online diensten een foto met ID nodig voor registratie. Als u een selfie naar oplichters stuurt, kunnen zij op uw naam een account aanmaken – bijvoorbeeld op cryptocentrische wisselkantoren – met het oog op het gebruik ervan voor het witwassen van geld. Als gevolg daarvan kunt u problemen met de wet krijgen. Niet geweldig.

Op de zwarte markt zal uw selfie met ID een veel hoger bedrag opleveren dan alleen een ID scan. Als je de felbegeerde foto in handen hebt, kunnen de oplichters hem winstgevend verkopen en de kopers kunnen je naam naar eigen goeddunken gebruiken.

Typische kenmerken van online fraude

Gelukkig is online fraude voor ons allemaal zelden het domein van nauwkeurige types die elk klein detail perfectioneren. Een nadere inspectie van de oplichters-e-mail en de website waar de link naartoe leidt, brengt bijna altijd veel verdachte elementen aan het licht.
1. Fouten en typefouten

Waarschijnlijk zal het e-mail- en gegevensinvoerformulier niet in het beste formaat worden geschreven. Zijn officiële websites en e-mails van grote organisaties vaak bezaaid met grammaticale fouten en tikfouten?

2. Verdacht afzenderadres

Dergelijke berichten zijn vaak afkomstig van adressen die zijn geregistreerd op gratis e-maildiensten of van bedrijven die geen enkele band hebben met de in de e-mail genoemde bedrijven.

3. Domeinnaam komt niet overeen met de naam

Zelfs als het adres van de afzender er legitiem uitziet, is de site waar het oplichtersformulier zich waarschijnlijk op een schurkenstaat of een niet-verwant domein bevindt. In sommige gevallen kan het adres zeer gelijkaardig zijn (maar nog steeds verschillend); in andere gevallen is het verschil opvallend. Bijvoorbeeld, een bericht dat zogenaamd van LinkedIn afkomstig is, nodigt gebruikers om de een of andere reden uit om een foto te uploaden naar Dropbox.

Waarom zou LinkedIn vragen om een foto te uploaden naar Dropbox? Dat zijn oplichters

4. Te krappe deadline

Vaak doen de auteurs van dit soort e-mails hun best om de ontvanger te haasten, bijvoorbeeld door te beweren dat de link binnen 24 uur zal vervallen. Scammers doen vaak hun toevlucht tot deze techniek, omdat het valse gevoel van urgentie ervoor zorgt dat velen zonder na te denken handelen. Maar het is onwaarschijnlijk dat gerenommeerde organisaties je zonder enige reden zullen opjagen.

5. Verzoek om informatie die u al heeft verstrekt

Wees driedubbel voorzichtig als ten minste een deel van de gevraagde informatie (bijvoorbeeld e-mailadres of telefoonnummer) al is verstrekt tijdens de registratie. En in het geval van een bank werden u en uw identiteit bevestigd bij het openen van de rekening. Waarom nog eens controleren omwille van een vage “extra veiligheid”?

6. Eisen in plaats van aanbieden

Veel bronnen bieden geavanceerde functies, waaronder beveiligingsgerelateerde functies, in ruil voor informatie over u – maar in uw persoonlijke account op de website, niet per e-mail. En meestal is het een aanbod dat u kunt weigeren. Maar in het formulier dat opent vanaf de link in sommige oplichterij-e-mails, is er maar één knop, alsof er geen andere optie is dan het uploaden van een selfie.

7. Geen informatie over het op de officiële website

Het is mogelijk dat u uw identiteit heeft moeten bevestigen op een bron die u lange tijd hebt gebruikt. Het is echter de uitzondering, niet de regel, en details van wat er aan de hand is zouden beschikbaar moeten zijn op de officiële website van de dienst

Deel geen ID-kaart selfies uit

Om te voorkomen dat fraudeurs uw identiteit stelen, moet u op uw hoede zijn voor verzoeken om gegevens, vooral wanneer er documenten in het spel zijn.

– Wees alert op verzoeken om uw identiteit te verifiëren in diensten die u al een tijdje gebruikt. Als je niet zeker weet of je een bepaalde bericht moet negeren, kijk dan naar informatie op de officiële website van het bedrijf.

– Let op de kwaliteit van de tekst. Vergeet niet dat grammaticale fouten, ontbrekende woorden en typefouten in echte bedrijfscommunicatie uiterst zeldzaam zijn.

– Controleer waar het bericht vandaan komt en waar de link naar de tekst wijst. Bedrijven sturen e-mails van officiële domeinen en eventuele uitzonderingen worden uitgelegd op hun websites. Enquêtes, aanmeldingsformulieren en andere officiële pagina’s worden meestal ook geciteerd op officiële bronnen.

– Eventuele beperkingen, zoals een opdringerig tijdschema voor het verstrekken van informatie, zouden een alarmbel moeten doen rinkelen. Het is beter om de deadline te missen dan uw gegevens naar cybercriminelen te sturen.

– Bel bij twijfel de klantenservice. Maar gebruik niet het nummer dat in het bericht staat, maar zoek het op de officiële website of in de e-mail ter bevestiging van de registratie.

– Gebruik een betrouwbaar antivirusprogramma met bescherming tegen phishing en online fraude.

Bron: Blog Kaspersky

10 Tips om uw internetprivacy te verbeteren

augustus 19th, 2019|

Massale datalekken, marketeers die je bij elke stap online volgen, duistere mensen die de foto’s die je op sociale netwerken hebt gedeeld, onderzoeken – de lijst van digitale ergernissen gaat maar door. Het is echter niet helemaal hopeloos: Je hebt wel controle over je gegevens. Zo kunt u uw privacy online verbeteren.

1. Controleer de instellingen voor sociale privacy

Als je sociale accounts hebt, hebben die netwerken veel informatie over je, en het zal je misschien verbazen hoeveel er standaard zichtbaar is voor iedereen op het internet. Daarom raden wij u ten zeerste aan uw privacyinstellingen te controleren: Het is aan jou om te beslissen welke informatie je wilt delen met vreemden versus je vrienden – of zelfs met niemand anders dan jij.

Wijzig de privacy-instellingen van uw sociale netwerkaccount. Zo kunt u dit doen in Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Snapchat en VK.com.

2. Gebruik geen openbare opslagplaatsen voor privé-informatie.

Overdeling beperkt zich niet tot sociale netwerken. Gebruik geen online diensten die bedoeld zijn voor het delen van informatie om uw persoonlijke gegevens op te slaan. Google Docs is bijvoorbeeld geen ideale plaats om een lijst met wachtwoorden op te slaan en Dropbox is niet de beste plaats voor uw paspoortscans, tenzij ze in een versleuteld archief worden bewaard.

– Gebruik geen diensten die bedoeld zijn voor het delen van uw persoonlijke gegevens om deze op te slaan.

3. Ontwijk het volgen

Wanneer u een website bezoekt, onthult uw browser een heleboel dingen over u en uw surfgeschiedenis. Marketeers gebruiken die informatie om je te profileren en je te bereiken met advertenties. De incognitomodus kan een dergelijke tracking niet echt voorkomen; je moet speciale tools gebruiken.

– Gebruik Privénavigatie in Kaspersky Internet Security om internettracking te vermijden.

Meer informatie over tools die je kunnen beschermen tegen webtracering

4. Houd uw hoofd e-mail adres en telefoonnummer privé.

Uw beloning voor het delen van uw e-mailadres en telefoonnummer? Veel spam in uw mail inbox en honderden robocalls op uw telefoon. Zelfs als u niet kunt voorkomen dat u deze informatie deelt met internetdiensten en online winkels, deel het dan niet met willekeurige mensen op sociale netwerken. En overweeg om een apart, wegwerp e-mail adres aan te maken en, indien mogelijk, een apart telefoonnummer voor deze gevallen.

– Maak een extra e-mailaccount aan en koop een extra SIM-kaart om te gebruiken voor online winkelen en andere situaties waarin u uw gegevens met vreemden moet delen.

5. Gebruik van messaging-apps met end-to-end encryptie

De meeste moderne messaging-apps maken gebruik van encryptie, maar in veel gevallen noemen ze het encryptie tijdens het transport – berichten worden gedecodeerd aan de kant van de provider en opgeslagen op zijn servers. Wat als iemand die servers hackt? Neem dat risico niet – kies voor end-to-end encryptie – op die manier kan zelfs de aanbieder van berichtendiensten uw gesprekken niet zien.

– Gebruik een berichtenapplicatie met end-to-end-codering – bijvoorbeeld WhatsApp;

– Let op: Facebook Messenger, Telegram en Google Allo maken standaard geen gebruik van end-to-end-codering. Om dit mogelijk te maken, start je handmatig een geheime chat.

6. Gebruik veilige wachtwoorden

Het gebruik van zwakke wachtwoorden om uw privégegevens te beschermen is net zo goed als het roepen van die informatie aan voorbijgangers. Het is bijna onmogelijk om lange en unieke wachtwoorden te onthouden voor alle diensten die u gebruikt, maar met een wachtwoordbeheerder kunt u slechts één hoofdwachtwoord onthouden.

– Gebruik overal lange (12 tekens en meer) wachtwoorden;

– Gebruik een verschillend wachtwoord voor elke dienst;

– Gebruik een Kaspersky Password Manager om het gebruik van veilige wachtwoorden gemakkelijker te maken.

7. Bekijk de machtigingen voor mobiele apps en browserextensies

Mobiele apps vragen u om hen toestemming te geven voor toegang tot contacten of bestanden in de apparaatopslag, en om de camera, microfoon, locatie, enzovoort, te gebruiken. Sommigen kunnen echt niet werken zonder deze machtigingen, maar sommigen gebruiken deze informatie om u te profileren voor marketing (en erger nog). Gelukkig is het relatief eenvoudig om te bepalen welke apps welke rechten worden gegeven. Hetzelfde staat voor browserextensies, die ook een ongelukkige spionage neiging hebben.

– Bekijk de machtigingen die u geeft aan mobiele apps. Zo doe je dat op Android en iOS;

– Installeer geen browserextensies, tenzij je ze echt nodig hebt. Controleer zorgvuldig de machtigingen die u ze geeft.

8. Beveilig uw telefoon en computer met wachtwoorden of toegangscodes.

Onze computers en telefoons slaan veel gegevens op die we liever privé houden, dus bescherm ze met wachtwoorden. Deze wachtwoorden hoeven niet ingewikkeld en uniek te zijn, maar ze moeten willekeurige mensen buiten de deur houden. Op mobiele apparaten, doe het iets beter: zes-cijferige pincodes of echte wachtwoorden in plaats van vier cijfers en schermvergrendelingspatronen. Voor apparaten die biometrische authenticatie ondersteunen – of het nu gaat om het lezen van vingerafdrukken of het ontgrendelen van het gezicht – is dat over het algemeen OK, maar onthoud dat deze technologieën beperkingen hebben.

– Gebruik wachtwoorden of biometrische verificatie om uw telefoons, tablets en computers te vergrendelen.

9. Vergrendelbare schermmeldingen uitschakelen

Uw telefoon beschermen met een lang en veilig wachtwoord, maar meldingen op het vergrendelingsscherm laten staan? Nu kan elke voorbijganger uw activiteiten zien. Om te voorkomen dat deze informatie op het vergrendelde scherm verschijnt, stelt u de meldingen correct in.

– Schakel de meldingen op het vergrendelde scherm uit of verberg gevoelige informatie in het vergrendelde scherm. Dit is hoe je het doet op Android en iOS.

10. Blijf privé op Wi-Fi-netwerken

Openbare Wi-Fi-netwerken versleutelen het verkeer meestal niet, en dat betekent dat iedereen op hetzelfde netwerk kan proberen om op uw verkeer te snuffelen. Vermijd het verzenden van gevoelige gegevens – logins, wachtwoorden, credit card gegevens, enzovoort – via openbare Wi-Fi, en gebruik een VPN om uw gegevens te coderen en te beschermen tegen nieuwsgierige ogen.

– Vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi indien mogelijk; kom meer te weten over de risico’s van openbare Wi-Fi.

– Als u verbinding moet maken met een openbare hotspot, gebruik dan een beveiligde VPN-verbinding.

Bron: blog Kaspersky

Zoeken binnen de kalender-applicatie

augustus 19th, 2019|

Heeft u ooit iets op uw agenda moeten opzoeken – zoals wanneer uw baas op vakantie gaat of wanneer er een belangrijke vergadering is? Nu kan dat, dankzij de Windows 10 oktober 2018 Update.

U kunt eerdere of toekomstige evenementen vinden door te zoeken naar de naam, locatie, mensen of woorden in de beschrijving van het evenement. Evenementen die overeenkomen met uw zoekopdracht zullen duidelijk zichtbaar zijn op uw agenda, terwijl andere evenementen gedimd worden zodat u snel kunt vinden wat u nodig heeft.

Search werkt voor Outlook.com en Office 365 accounts.

Bekijk het in actie:

Bron: blog Microsoft.

Sticky notes gesynchroniseerd

augustus 19th, 2019|

Opmerking van de redactie: We zijn terug met de zomerbatch van wekelijkse Windows 10 tips voor het posten van tips, die enkele van de vele nuttige functies van de Windows 10 mei 2019 Update belichten. We hebben achter de schermen hard gewerkt om uw dagelijkse leven gemakkelijker te maken met een gestroomlijnd updateproces en een schone en eenvoudige ervaring voor uw bureaublad.

Dankzij de Windows 10 mei 2019 Update kunt u optimaal profiteren van de nieuwste versie van de Sticky Notes-app.

Met deze meest recente versie kunt u notities synchroniseren en back-uppen op uw telefoon, laptop en desktop – al uw apparaten.

U kunt nu ook een notitie op uw PC noteren en deze opzoeken op uw telefoon met behulp van applicaties zoals Microsoft Launcher, Microsoft OneNote voor Android en Microsoft OneNote iPhone.

En bonus – de app is nu sneller en responsiever!

Bekijk het in actie:

Ga naar de video om meer te zien van wat je kunt doen met Sticky Notes.

Bron: Blog Microsoft

Emoji 12.0

augustus 19th, 2019|

Opmerking van de redactie: We zijn terug met de zomerbatch van wekelijkse Windows 10 tips die enkele van de vele nuttige functies van de Windows 10 mei 2019 Update belichten. We hebben achter de schermen hard gewerkt om uw dagelijkse leven gemakkelijker te maken met een gestroomlijnd updateproces en een schone en eenvoudige ervaring voor uw bureaublad.

Begin februari heeft Unicode de laatste hand gelegd aan de set emoji’s die met Emoji 12.0 wordt meegeleverd. Met de May build, wanneer u op WIN+(punt) of WIN+(puntkomma) drukt, zijn al deze emoji’s nu voorzien van trefwoorden om ze beter doorzoekbaar te maken, zodat u ze kunt uitproberen zodra u de build heeft geïnstalleerd. Trefwoorden zijn otter, luiaard, wafel, balletschoenen en meer.

De uitbreiding van de nieuwe emoji’s in het dierenrijk omvat ook orang-oetans en flamingo’s. Fijnproevers kunnen nu terecht op ? (boter), ? (knoflook), ? (ui), ? (falafel), ? (wafels) en ? (ijsblokje). (De nieuwste foto’s verschijnen niet in dit bericht als u nog niet over de update beschikt.) Er zijn in totaal 59 nieuwe emoji’s en 171 nieuwe variaties op bestaande emoji’s in Emoji 12.

De release van Emoji versie 12.0 is bedoeld om mensen met een handicap beter te vertegenwoordigen. U ziet nu mechanische ledematen, gebarentaal en hoortoestellen, evenals handmatige en gemotoriseerde rolstoelen en twee verschillende versies van dienstdieren.

Er zijn ook veel nieuwe emojis die verschillende combinaties van relaties en huidtinten vertegenwoordigen. Er zijn nu vijf huidtinten en bijna 70 verschillende mogelijke combinaties van de “Mensen die de hand vasthouden” emoji.

Bekijk het in actie:

Bron: blog Microsoft.

Ontmoet Surface Hub 2

augustus 19th, 2019|

Er ontstaat een nieuwe cultuur van werk. Een cultuur waarin het ontsluiten van de kracht van het team nog nooit zo belangrijk is geweest. Ik zie het dagelijks bij ons team. Mensen die samenkomen, samen creëren. Producten sterker maken door samenwerking, of ze nu in dezelfde ruimte zitten of duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn.

De meest effectieve bedrijven van vandaag de dag hebben een samenwerkingscultuur in teamverband en leggen de nadruk op het mogelijk maken van creativiteit en productiviteit. Bedrijven die samenwerking bevorderen, hebben vijf keer zoveel kans om goed te presteren.

Het is niet alleen dat onze manier van werken aan het veranderen is, het is ook dat waar we werken aan het veranderen is. De omgeving om ons heen is aan het verschuiven – in de richting van open kantoren, kluizen en teamwerkplekken – en over drie jaar zal de helft van de werknemers wereldwijd mobiel zijn. Het is een spannende tijd om in de apparatenbranche te zitten, omdat het creëren van nieuwe vormfactoren en software-ervaringen ons niet alleen naar nieuwe manieren van werken zal leiden, maar ook naar nieuwe ruimtes die zijn ontworpen voor samenwerking.

Er is behoefte aan een apparaat dat is gebouwd voor teams en ontworpen voor deze nieuwe omgevingen. Om mensen te helpen samen te werken, of ze nu op kantoor, thuis of op reis zijn. Om verder te gaan dan alleen het doorgeven van informatie, naar een wereld waarin ze real-time samenwerken, op een efficiënte en intuïtieve manier.

Vandaag introduceer ik het apparaat – Surface Hub 2.

Perfect voor elke ruimte

Surface Hub 2 schaalt en past zich aan uw ruimte aan door tot 4 schermen met elkaar te betegelen in portret- of landschapsweergave. Door de dynamische rotatie kunt u de beste oriëntatie voor uw inhoud gebruiken om mensen te helpen werken op de manier die het beste bij hen en de mensen waarmee ze samenwerken past. Het is ook aanzienlijk gemakkelijker om je werkruimtes te verplaatsen dan zijn voorganger. We hebben samen met werkplek expert Steelcase een systeem van rolstatieven een eenvoudig te gebruiken bevestigingen ontwikkeld om Surface Hub 2 klanten te helpen echt mobiel te zijn, een nieuw perspectief te krijgen en hun ideeën vast te leggen waar ze hun beste werk doen.

De magie van tegelwerk

Het betegelen is een van mijn favoriete functies op Surface Hub 2. Het zien van vier prachtige Surface Hub 2’s die bij elkaar staan heeft onmiskenbaar een visueel effect en zal een diepgaande invloed hebben op wat groepen samen kunnen bereiken, waardoor gebruikers meerdere stukken inhoud naast elkaar kunnen tonen. Stelt u zich eens voor hoeveel uw team zou kunnen doen om gelijktijdig te kunnen werken via Microsoft Whiteboard, PowerBI, PowerPoint en een full view videogesprek.

Ga van vergaderingen, naar real-time teamwerk

Wij zijn gepassioneerd door het creëren van ervaringen die de technologie naar de achtergrond laten verdwijnen, zodat mensen en teams zo productief en creatief mogelijk kunnen zijn. De oorspronkelijke Surface Hub heeft deze missie verder ontwikkeld, waardoor het mogelijk is om met één druk op de knop deel te nemen aan een vergadering of een whiteboard te openen. Nu gaat Surface Hub 2 nog een stapje verder met het aanmelden van meerdere gebruikers.

Deze functie is echt een magische ervaring. Door gebruik te maken van een multi-user login, kunnen meerdere mensen zich authenticeren in dezelfde Surface Hub 2 werkruimte, waardoor ze tegelijkertijd toegang hebben tot hun documenten en ideeën, samenvoegen met de ideeën van hun teamgenoten – en de samenwerking net zo natuurlijk wordt als vergaderen op een whiteboard.

De toekomst van de samenwerking komt eraan

We zijn begonnen met het versterken van teams met de oorspronkelijke Surface Hub en de waarde die deze biedt, heeft wereldwijd bij bedrijven weerklank gevonden. We hebben verkocht aan meer dan 5000 klanten in 25 markten. Meer dan de helft van de Fortune 100-bedrijven heeft Surface Hubs gekocht om de efficiëntie van het team en de manier waarop ze samenwerken te verbeteren – het afbreken van barrières en het creëren van echte bedrijfswaarde. Wij geloven dat onze klanten nog meer van Surface Hub 2 zullen houden.
In 2018 zullen we beginnen met het testen van de Surface Hub 2 met geselecteerde commerciële klanten. Het zal beschikbaar zijn voor aankoop in 2019. Voor meer informatie over Surface Hub 2 kunt u terecht op: microsoft.com/en-us/surface/business/surface-hub-2.

Bron: blog Microsoft.

Standalone versie van Microsoft Office geschrapt uit Home Use Program

augustus 15th, 2019|

Mensen die via hun werkgever korting krijgen op Microsoft Office thuis, kunnen nu alleen nog abonnementen nemen op Office 365.
Laat het duidelijk zijn dat Microsoft je naar de cloud wil sturen. Al zeker voor Office. Deze week schrapte de techgigant de eenmalige aankoop van Microsoft Office uit zijn Home Use Program. Dat is het programma waarmee werknemers die op kantoor Microsoft gebruiken, een goedkopere versie kunnen aankopen voor thuisgebruik. Tot voor kort kon je via die regeling voor een twintigtal euro een standalone versie van Office 2010 kopen waar je een paar jaar mee verder kon. Dat gaat nu niet meer. Het Home Use Program blijft wel bestaan, met kortingen op Office 365 Personal of Office 365 Home, waar je zo’n 50 tot 70 euro voor betaalt. Jaarlijks, wel te verstaan.

Voor Microsoft is de stap vrij logisch. Het bedrijf probeert al langer om iedereen aan de abonnementen te krijgen, zeker voor Office. De inkomsten van een hoop gebruikers die jaarlijks een vaste prijs betalen zijn dan ook hoger, en makkelijker in te plannen, dan het oude versie-systeem waarbij een nieuwe Office in één keer werd uitgerold en dan twintig jaar bleef draaien. Dat systeem bestaat nog, maar wordt nog amper gepromoot. Office 2019 kan je, als je hard zoekt op de Microsoft website, momenteel zonder korting kopen voor zo’n 300 euro, wat overeenkomt met meer dan drie jaar Office 365 Home. Voor gebruikers van het Home Use Program is het verschil tussen één keer 20 euro of jaarlijks 50 euro echter wel vrij groot.

Maar zo ziet Microsoft het niet. Office 365 is de modernere versie: ze heeft bijvoorbeeld een mobiele app die mee synchroniseert en komt met 1 TB aan online opslagruimte op OneDrive. De apps “worden ook steeds beter, met nieuwe functies die elke maand afgeleverd worden,” schrijft Jared Spataro, corporite vice president voor Microsoft 365 op de Microsoft blog. Daar maakt de man het ook duidelijk dat Microsoft echt liever heeft dat je Office 2019 gewoon niet koopt. De software is “bevroren in de tijd,” zo schrijft hij. “Ze zal nooit nieuwe functies krijgen, en is niet gelinkt aan de cloud.” Een en ander doet de vraag rijzen of er überhaupt nog een nieuwe standalone versie van Office komt na Office 2019

Bron: executive-people in samen werking met Datanews.

Ga naar de bovenkant