Massale datalekken, marketeers die je bij elke stap online volgen, duistere mensen die de foto’s die je op sociale netwerken hebt gedeeld, onderzoeken – de lijst van digitale ergernissen gaat maar door. Het is echter niet helemaal hopeloos: Je hebt wel controle over je gegevens. Zo kunt u uw privacy online verbeteren.

1. Controleer de instellingen voor sociale privacy

Als je sociale accounts hebt, hebben die netwerken veel informatie over je, en het zal je misschien verbazen hoeveel er standaard zichtbaar is voor iedereen op het internet. Daarom raden wij u ten zeerste aan uw privacyinstellingen te controleren: Het is aan jou om te beslissen welke informatie je wilt delen met vreemden versus je vrienden – of zelfs met niemand anders dan jij.

Wijzig de privacy-instellingen van uw sociale netwerkaccount. Zo kunt u dit doen in Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Snapchat en VK.com.

2. Gebruik geen openbare opslagplaatsen voor privé-informatie.

Overdeling beperkt zich niet tot sociale netwerken. Gebruik geen online diensten die bedoeld zijn voor het delen van informatie om uw persoonlijke gegevens op te slaan. Google Docs is bijvoorbeeld geen ideale plaats om een lijst met wachtwoorden op te slaan en Dropbox is niet de beste plaats voor uw paspoortscans, tenzij ze in een versleuteld archief worden bewaard.

– Gebruik geen diensten die bedoeld zijn voor het delen van uw persoonlijke gegevens om deze op te slaan.

3. Ontwijk het volgen

Wanneer u een website bezoekt, onthult uw browser een heleboel dingen over u en uw surfgeschiedenis. Marketeers gebruiken die informatie om je te profileren en je te bereiken met advertenties. De incognitomodus kan een dergelijke tracking niet echt voorkomen; je moet speciale tools gebruiken.

– Gebruik Privénavigatie in Kaspersky Internet Security om internettracking te vermijden.

Meer informatie over tools die je kunnen beschermen tegen webtracering

4. Houd uw hoofd e-mail adres en telefoonnummer privé.

Uw beloning voor het delen van uw e-mailadres en telefoonnummer? Veel spam in uw mail inbox en honderden robocalls op uw telefoon. Zelfs als u niet kunt voorkomen dat u deze informatie deelt met internetdiensten en online winkels, deel het dan niet met willekeurige mensen op sociale netwerken. En overweeg om een apart, wegwerp e-mail adres aan te maken en, indien mogelijk, een apart telefoonnummer voor deze gevallen.

– Maak een extra e-mailaccount aan en koop een extra SIM-kaart om te gebruiken voor online winkelen en andere situaties waarin u uw gegevens met vreemden moet delen.

5. Gebruik van messaging-apps met end-to-end encryptie

De meeste moderne messaging-apps maken gebruik van encryptie, maar in veel gevallen noemen ze het encryptie tijdens het transport – berichten worden gedecodeerd aan de kant van de provider en opgeslagen op zijn servers. Wat als iemand die servers hackt? Neem dat risico niet – kies voor end-to-end encryptie – op die manier kan zelfs de aanbieder van berichtendiensten uw gesprekken niet zien.

– Gebruik een berichtenapplicatie met end-to-end-codering – bijvoorbeeld WhatsApp;

– Let op: Facebook Messenger, Telegram en Google Allo maken standaard geen gebruik van end-to-end-codering. Om dit mogelijk te maken, start je handmatig een geheime chat.

6. Gebruik veilige wachtwoorden

Het gebruik van zwakke wachtwoorden om uw privégegevens te beschermen is net zo goed als het roepen van die informatie aan voorbijgangers. Het is bijna onmogelijk om lange en unieke wachtwoorden te onthouden voor alle diensten die u gebruikt, maar met een wachtwoordbeheerder kunt u slechts één hoofdwachtwoord onthouden.

– Gebruik overal lange (12 tekens en meer) wachtwoorden;

– Gebruik een verschillend wachtwoord voor elke dienst;

– Gebruik een Kaspersky Password Manager om het gebruik van veilige wachtwoorden gemakkelijker te maken.

7. Bekijk de machtigingen voor mobiele apps en browserextensies

Mobiele apps vragen u om hen toestemming te geven voor toegang tot contacten of bestanden in de apparaatopslag, en om de camera, microfoon, locatie, enzovoort, te gebruiken. Sommigen kunnen echt niet werken zonder deze machtigingen, maar sommigen gebruiken deze informatie om u te profileren voor marketing (en erger nog). Gelukkig is het relatief eenvoudig om te bepalen welke apps welke rechten worden gegeven. Hetzelfde staat voor browserextensies, die ook een ongelukkige spionage neiging hebben.

– Bekijk de machtigingen die u geeft aan mobiele apps. Zo doe je dat op Android en iOS;

– Installeer geen browserextensies, tenzij je ze echt nodig hebt. Controleer zorgvuldig de machtigingen die u ze geeft.

8. Beveilig uw telefoon en computer met wachtwoorden of toegangscodes.

Onze computers en telefoons slaan veel gegevens op die we liever privé houden, dus bescherm ze met wachtwoorden. Deze wachtwoorden hoeven niet ingewikkeld en uniek te zijn, maar ze moeten willekeurige mensen buiten de deur houden. Op mobiele apparaten, doe het iets beter: zes-cijferige pincodes of echte wachtwoorden in plaats van vier cijfers en schermvergrendelingspatronen. Voor apparaten die biometrische authenticatie ondersteunen – of het nu gaat om het lezen van vingerafdrukken of het ontgrendelen van het gezicht – is dat over het algemeen OK, maar onthoud dat deze technologieën beperkingen hebben.

– Gebruik wachtwoorden of biometrische verificatie om uw telefoons, tablets en computers te vergrendelen.

9. Vergrendelbare schermmeldingen uitschakelen

Uw telefoon beschermen met een lang en veilig wachtwoord, maar meldingen op het vergrendelingsscherm laten staan? Nu kan elke voorbijganger uw activiteiten zien. Om te voorkomen dat deze informatie op het vergrendelde scherm verschijnt, stelt u de meldingen correct in.

– Schakel de meldingen op het vergrendelde scherm uit of verberg gevoelige informatie in het vergrendelde scherm. Dit is hoe je het doet op Android en iOS.

10. Blijf privé op Wi-Fi-netwerken

Openbare Wi-Fi-netwerken versleutelen het verkeer meestal niet, en dat betekent dat iedereen op hetzelfde netwerk kan proberen om op uw verkeer te snuffelen. Vermijd het verzenden van gevoelige gegevens – logins, wachtwoorden, credit card gegevens, enzovoort – via openbare Wi-Fi, en gebruik een VPN om uw gegevens te coderen en te beschermen tegen nieuwsgierige ogen.

– Vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi indien mogelijk; kom meer te weten over de risico’s van openbare Wi-Fi.

– Als u verbinding moet maken met een openbare hotspot, gebruik dan een beveiligde VPN-verbinding.

Bron: blog Kaspersky